dimecres, 29 de setembre del 2010

Presentació de la nova web de l'Espai de les Emocions

La celebració del V Centenari del Naixement de Francesc de Borja, els Borja i els Nostres Clàssics es van obrir ahir al món a través de la web (www.espaidelesemocions.com) de l’Espai de les Emocions que es va presentar al Saló de Corones del Palau Ducal.
Juntament amb la nova web, que complementa l’espai físic de les Emocions que s’ha instal·lat a la casa natal de Francesc de Borja amb motiu del 500 aniversari del seu naixement, Gandia conta amb un innovador sistema d’informació a través del sistema Bluetooth perquè els veïns i els visitants puguen descarregar-se tota la informació sobre els monuments i la història de la la ciutat, i tota mena de informació pràctica sobre Gandia, segons han explicat la directora del projecte, Ana Gadea, de l’empresa Eptron.

dilluns, 27 de setembre del 2010

Inauguració del nou passeig

El passat divendres  i a partir de les 18.30 hores va començar la festa d’inauguració del nou passeig i la plaça del Tirant. La festa va començar des del Teatre Serrano, punt on comença la transformació del centre de la ciutat. A eixa hora, la companyia Always Drinking Marching Band va començar a a reclamar l’atenció dels vianants per a que es sumaren a la festa d’inauguració.

Ja al voltant de les 19 hores, la comitiva municipal, encapçalada per l’Alcalde de Gandia, Jose Manuel Orengo, el tinent d’alcalde de Territori, Fernando Mut i altres autoritats municipals, van recòrrer el trajecte passant pel passeig, pels carrers Vallier i Pellers i acabant en la plaça del Tirant, on van tindre lloc els parlaments que donaren per inaugurades les obres i una xicoteta festa final que va acabar amb un castell de focs d’artifici.

Presentació del llibre Francesc de Borja, lloctinent general de Catalunya, de Beatriz Canellas

 El passat divendres 24 es va presentar a la Casa de la Cultura el llibre Francesc de Borja, lloctinent general de Catalunya de Beatriz Canellas, arxivera de l'Arxiu de la Corona d'Aragó. La presentació organitzada per l'IMAB va córrer a càrrec de Francesc Pons Fuster, Doctor en Història Moderna i col.laborador del Departament d'Història Moderna de la Universitat de València.
El llibre tracta la gestió de Francesc de Borja al front del principat de Catalunya i dels comtats de Roselló i la Cerdanya que ha quedat enregistrada en uns sis mil fulls que conformen quaranta volums que es poden consultar a l'Arxiu històric de Gandia. Aquest llibre porta el número huit de la col.lecció "Arxius i famílies" i explica l'esquema institucional i de poder de Catalunya, així com la tasca de govern de Francesc de Borja, una faceta, fins ara, poc coneguda.

dilluns, 13 de setembre del 2010

Encontre de boixets al Palau Ducal


 L’exposició Els boixets i els Borja. La dona al segle XVI: art i treball va arribar al seu final aquest cap de setmana. I ho va fer amb un encontre de boixets que va tindre lloc el diumenge entre les 10 i les 19 hores al Palau Ducal de Gandia
Aquest homenatge de les boixeteres de la comarca a Francesc de Borja va suposar un encontre on es van trobar puntaires de diferents pobles relacionats amb la vida dels Borja. Un encontre que va comptar, entre d’altres, amb la visita de la família Ducal de Gandia.

A més, es van repartir detalls i es va poder veure com treballen les puntaires amb els materials especialitzats. Fou una oportunitat per entrar en contacte amb aquest art artesanal amb tanta història i tradició a les terres valencianes.

dilluns, 6 de setembre del 2010

Exposició Filatèlica en homenatge a Sant Francesc

Amb motiu de l’Any Borja, la Societat Filatèlica i Numismàtica Safor-Valldigna i la Federació Valenciana d’Associacions Filatèliques de la Comunitat Valenciana han organitzat aquesta exposició que presenta una trentena de col•leccions de temàtica diversa, així com estudis filatèlics provinents de distints punts de la Comunitat i de la resta de l’Estat. La mostra es complementa amb exemples d’altres col•leccionismes que comprenen des de xicotetes col•leccions de plaques de cava i monedes fins a fòssils de la Safor.
Des del mateix dia de la inauguració, el 3 de setembre, es va posar en circulació un segell commemoratiu del V Centenari, així com un mata-segells, aprovat per Correus, al•lusiu al IV Duc, Sant Francesc de Borja, i a la mostra filatèlica. A més, amb motiu d’aquesta mostra, s’ha confeccionat un material promocional que inclou un butlletí sobre l’exposició, un document filatèlic i un sobre de primer dia.
Podeu visitar l'exposició a la Casa de Cultura fins al dia 18 de setembre.

Inauguració Els Boixets i els Borja

La relació que van tindre els Borja a Gandia amb diferents arts artesanals és un fet històric. I enguany, amb motiu del 500 aniversari del naixement del duc Borja de Gandia, són diverses les associacions d’aquest tipus d’activitats les que li reten el seu homenatge. Aquesta setmana serà el torn de les boixeteres de Gandia i la comarca.

El Palau Ducal acollirà, des del dissabte 4 i fins al diumenge 12 de setembre, una exposició titulada Els boixets i els Borja. La dona al segle XVI: art i treball. Es tracta d’una recopilació que mostra un recorregut històric dels treballs i labors realitzats per les boixeteres de Gandia i la comarca, amb peces amb segles d’història i de gran valor sentimental.

Amb motiu de l’Any Borja, el Grup de Boixets de la Universitat Popular de Gandia (UPG) i l’Associació de Boixets de Gandia han organitzat aquesta exposició que s’inaugurarà aquest dissabte a partir de les 20 hores al Saló de Corones del Palau Borgià. L’horari de visita de l’exposició serà de dilluns a dissabte de 10 a 14 i de 16 a 19 hores i els diumenges de 10 a 14 hores.
Encontre de puntaires
Aquest homenatge de les boixeteres de la comarca a Francesc de Borja es completarà amb un encontre organitzat per al proper diumenge dia 12 i en el que es trobaran puntaires de diferents pobles relacionats amb la vida dels Borja. Un encontre que es desenvoluparà entre les 10 i les 19 hores i que comptarà, entre d’altres, amb la visita de la família Ducal de Gandia a les 11 hores.

A més, es repartiran detalls i es podrà veure com treballen els puntaires amb els materials especialitzats. Una oportunitat per entrar en contacte en aquest art artesanal amb tanta història i tradició a les terres valencianes.

dijous, 2 de setembre del 2010

Avanç programació Fira i Festes 2010

Tio de la Porra   
Dijous, 30 de setembre
09 h – Plaça Major. Concentració de les sis bandes del Tio de la Porra
Recorregut per les escoles i els carrers de la ciutat anunciant que comencen les festes a Gandia.
13.30 h – Plaça Major. Concentració de les sis bandes del Tio de la Porra
Bombardeig pirotècnic a càrrec de la Pirotècnia EuroPla
18 h o 19 h – Plaça Major. Cavalcada del Tio de la Porra
A càrrec de Pluja Teatre. Eixida des de la plaça Major i recorregut pels carrers Joan Andrés, Major, pl. Escoles Pies, St. Francesc de Borja, ps. Germanies, Duc Alfonso el Vell i pl. Major.

Mercat dels Borja
Horari del Mercat
La família Ducal, junt amb les autoritats municipals, inauguren el Mercat dels Borja el dijous 30 de setembre a les 18.30 h. El Mercat romandrà obert fins a les 23 h. De l'1 al 3 d'octubre, el Mercat obri d'11.30 a 14.30 h i de 17 a 23 h.
Ubicació del Mercat
El Mercat dels Borja es troba ubicat als carrers Duc Alfons el Vell, passeig de les Germanies, Valier, plaça Sant Josep, Mesquita de la Raval i Canonge Noguera.

Espai Borja
Dijous 30 de setembre
De 18.30 a 23 h - Inauguració del Mercat dels Borja
Dijous 30 de setembre, Divendres 1 i Dissabte 2 d'octubre
18 h - La Llegenda dels Borja
Itinerant (passeig Germanies - Teatre Serrano; Valier; Plaça Sant Josep; Canonge Noguera; passeig Germanies; Alfonso el Vell; Palau Ducal)
Diumenge 3 d'octubre. Sant Francesc de Borja, patró de Gandia
11.30 h – Solemne missa en honor a Sant Francesc de Borja (Col•legiata de Santa Maria)
13 h - Acte cívic Al Palau dels Borja
13.45 h – Cercavila amb la Banda UAM Sant Francesc de Borja (carrer Duc Alfonso el Vell fins a la plaça de Crist Rei)
14 h – Mascletà a càrrec de la pirotècnia EuroPla (Av. República Argentina -tram plaça Crist Rei fins carrer Benicanena)
18.30 h – Cercavila dels pobles Borja (Eixida des del carrer de Sant Francesc de Borja, front el Pati de l'Escola Pia i passeig de les Germanies; carrer Major; carrer de Joan Andrés i Plaça Major)    
20 h – Processó en honor a Sant Francesc de Borja (Eixida des de la Col•legiata de Santa Maria i recorregut pel centre ciutat)
23  h – Castell de Focs Artificials a càrrec de la pirotècnia Borredà (ermita de les Ànimes)

Parc de la Festa. Parc Ausiàs March
Dijous 30 de setembre
23.30 h - NomadaSquad. El nou hip hop valencià
24.30 h – Nach.  MC amb ritmes made in Alacant
Divendres 1 d'octubre
24.30 h - Polock. L'Indie de moda a la xarxa
01.30 h – Love of  Lesbian.  Els ‘pop-rock' indie del moment
Dissabte 2 d'octubre
24.30 h – Ojos de Brujo. El flamenc fusió més actual

Casa de Cultura marqués de González de Quirós
Dijous 30 de setembre
23 h- Prímital. Òpera funk-rock
Divendres 1 d'octubre
23 h- Els Petersellers. Rock amb humor
Dissabte 2 d'octubre
23 h- Tom Bombadil. Celtic ‘rock' progressiu patxanguero

Plaça de les Cutures. A la plaça de l'Escola Pia
Dijous 30 de setembre
21 h - La Romàntica del Saladar. Música ‘folk' per a escoltar i ballar
Divendres 1 d'octubre
19 h - Kirama Kergui. Folklore senegalés
21 h – A la Corda. Ball i música tradicional
Dissabte 2 d'octubre
19 h - Taize. Fusió de ritmes brasilers
21 h – Quintet Havà. Ritmes de Cuba
Domingo 3 d'octubre
19 h – La Malarazza. Mestissatge mediterrani

Espai d'Art
Dijous 30 de setembre
18 h – The Skarotats. Mescla de ‘ska', ‘rock', ‘punk' i reagge en valencià
20 h – Carles Pastor. Rock clàssic portat al Mediterrani
22 h – Miquel Herrero i els Autòmats. Pop-rock fresc i actual d'estètica vintage
Divendres 1 d'octubre
18 h – Freakshow. Rock  potent d'influència clàssica
20 h – Pedal Trash. Mescla de l'absurd, el ‘western', l'amor (o el desamor)
22 h – Tribe Bumaye. Autèntic rap procedent de Beniopa

Festival de les Arts en El carrer (FesArCa)
Més de 30 companyies de teatre, dansa, circ i animació infantil actuen al matí, d'11 a 14 h; a les vesprades, de 18 a 22 h i les nits, de 22 h fins a la matinada següent. 
Tots els espectacles s'ubiquen en l'espai que comprén el passeig de les Germanies (davant del Teatre Serrano i fins a la Casa de Cultura), el carrer Rausell i la plaça del Prado. Cada espectacle es realitzarà en un punt ubicat dins d'aquest recorregut.

Teatre Serrano   (entrades a la venda a partir del dimarts 7 de setembre)
Dijous 30 de setembre i divendres 1 d'octubre
22.30 h – Lluvia. Eva Yierbabuena. Ballet Flamenc. Preu: 15/20 €
Dissabte 2 d'octubre
22.30 h –Tatuaje. Homenaje a doña Concha Piquer. Saga Producciones.
Preu: 8/10 €
Diumenge 3 d'octubre
19 h- Orquestra Camerata Borja i Elena Mikhailova (violí solista)
Direcció: Óscar Creus. Preu únic: 3 euros

Plaça Major
Dijous 30 de setembre
20 h - Chiquito de la Calzada
Divendres 1 d'octubre
20 h - José Manuel Soto
Dissabte 2 d'octubre
20 h – Fórmula V

Plaça del  Mosset. Plaça del Prado
Les parades gastronòmiques estaran obertes al públic a partir del dijous 30 de setembre i fins al diumenge 3 d'octubre, des de les 10.30 h fins a les 02 h de la matinada. L'últim dia de Fira, el diumenge 3 d'octubre, la plaça del Prado tancarà a les 23 h.

Biblioteca Central i Casa de Cultura
Els contacontes i activitats infantils tenen lloc els dies de Fira, del 30 de setembre al 3 d'octubre a la Bebeteca de la Biblioteca Central Convent de Sant Roc.
El bebé-espai per a canviar bolquers o calfar el menjar del bebé està ubicat en la Sala d'Exposicions de la Casa de Cultura i romandrà obert tots els dies de Fira.

Exposició de cartells de Fira i Festes. En el carrer Rausell

Exposició amb 24 cartells antics, dels més bonics que es conserven, de fires passades, des de finals del segle XIX fins a la primera meitat del segle XX, perquè els vianants els contemplen, penjats dels fanals, al seu pas per aquest carrer.