diumenge, 31 d’octubre del 2010

Clausura de l'any jubilar

El passat 28 d'octubre, data en què es celebrava els 500 anys del naixement de Francesc de Borja, va tindre lloc en la insigne col.legiata de la nostra ciutat la clausura de l'Any Jubilar d'aquest V centenari. L'eucaristia fou celebrada pel Prepòsit General de la Companyía de Jesús, P. Adolfo Nicolás S.I..
L'event convocà a multitud de fidels entre els quals es trobava l'alcalde, Jose Manuel Orengo, i gran part de les autoritats de la nostra ciutat. 




Aquest mateix dia i també dins dels actes de celebració del naixement del patró de la nostra ciutat es va interpretar la Visitatio Sepulchri, obra composada pel mateix Francesc de Borja, a l'esglesia del Palau Ducal.
Els gandians assistents van voler així sumar-se als actes de conmemoració d'aquest V centenari que ja arriba poc a poc a la seua fi.

dimarts, 26 d’octubre del 2010

Musica Borgiae de Capella Ducal a la Col·legiata

El grup Capella Ducal continua les seues investigacions i actuacions al voltant de la música relacionada amb la família Borja. En el concert que va oferir el passat diumenge, va haver dos seccions de música religiosa directament relacionades amb la figura de Francesc de Borja i Aragó. En la primera part, es van representar peces amb l'estructura del cerimonial eucarístic, on es va interpretar en versió íntegra la missa atribuïda al Sant i un seguit d'obres d'autors directament relacionats amb la Gandia del segle XVI. 
En la segona part, es representà la cerimònia completa del Cant de la Sibil·la, tal com es documenta en els escrits de l'època, tot incloent-hi la raríssima peça Liber Generationes Iesu Christe, conservada al Cançoner de Gandia.

Inauguració de l'exposició La imatge actual dels Borja

 El passat divendres 22 d'octubre es va inaugurar l'exposició d'art contemporani més important de l'any.
Es tracta de l'exposició de les diferents obres adquirides per l'Ajuntament entre les quals estan autors tals com Antoni Tàpies, Ràfols Casamada, Rafael Canogar, Manolo Valdés, Juan Genovés, Rafael Armengol, Manuel Boix, Soledad Sevilla, Carmen Calvo, César Cofone, Artur Heras, Antonio de Felipe, Perejaume, Carlos Pazos i Jaume Plensa. Aquests artistes se sumen així a la celebració del V Centenari. A través de les seues obres, estos reconeguts artistes plàstics presenten una moderna visió sobre la figura del IV duc de Gandia, mitjançant relectures, interpretacions o somnis que ens condueixen, en alguns casos irònicament, a una nova versió de la nostra herència històrica. La mostra està acompanyada amb textos de Román de la Calle i Carlos Marzal, cosa que encara la fa més atractiva. 

dijous, 21 d’octubre del 2010

Itàlia ja coneix Gandia









Uns dies després que el Creuer dels Borja atracara al Port de Gandia després del recorregut de 1.200 gandians per la Meditarrània, amb motiu del Vé Centenari del Naixement de Francesc de Borja, el Govern municipal ha fet el balanç del viatge. El cap del Gabinet de Polítiques de Prosperitat i Empresa, Nèstor Novell, ha afirmat que el Creuer dels Borja “ha estat tot un éxit”, que “ha estat un viatge inolvidable i magnífic com han constatat la immensa majoria dels 1.200 gandians que el van viure, i que representen el 80% del passatge del Creuer”.

Novell ha explicat que “amb este viatge Gandia ha obert un interessant camí de promoció externa de la ciutat, a través de la nostra cultura i els Borja, que hem de continuar aprofitant” i ha detallat les felicitacions “especial per als passatgers” i per a administracions i institucions que han col•laborat amb el Creuer dels Borja com ara les ambaixades d’Espanya a Roma i davant de la Santa Seu, a la Societat Estatal per a les Commemoracions a l’Exterior (SEACEX), a l’Autoritat Portuària de València, Turespaña, l’Ajuntament de l’Alguer, la Companyia de Jesús, l’Orfeó Borja i la Companyia de Carles Santos i a la naviliera Ibero Cruceros, entre altres.

Nèstor Novell ha donat les xifres del cost del Creuer dels Borja, després d’afirmar que “l’Ajuntament de Gandia no li ha pagat el passatge a ningú: des de l’Alcalde fins a l’últim regidor s’ha pagat el seu bitllet i el de la seua família”, i ha explicat que “els periodistes locals i els representants de les Falles, de la Setmana Santa i de la Companyia de Jesús van ocupar els camarots que la naviliera va oferir debades, per contracte, a l’Ajuntament de Gandia”.

El cap del Gabinet de Polítiques de Prosperitat i Empresa ha detallat que el cost del Creuer, “en el què s’ha d’incloure el pagament als artistes que han participat en les diferents representacions, la logística de l’embarcament, la decoració del vaixell i altres proveïdors, ascendeix a 199.282 euros” després de descomptar les dos subvencions del Ministeri d’Afers Estrangers i de l’Institut Ramon Llull de 75.000 euros i de 74.000 euros respectivament que han servit per a finançar el viatge.

Novell ha recordat el cost d’altres accions programades per al Vé Centenari del Naixement de Francesc de Borja que Gandia celebra enguany -com ara el 160.000 euros de l’obra de teatre sobre Francesc de Borja del Círculos de Amigos de San Francisco de Borja, o l’exposició d’art contemporani sobre els Borja, amb 300.000 euros- per a concloure que ha és un cost “perfectament asumible dins de les activitats de l’Any Borja”

dilluns, 11 d’octubre del 2010

El V centenari va cap a Roma

El vaixell dels Borja està ara mateix creuant la Mediterrània , molt a prop de l'illa de Mallorca, i dirigint-se cap a Roma. Hui està previst que Antoni Durà done una roda de premsa al Vaticà on donarà a conéixer el V Centenari del naixement de Francesc de Borja a la ciutat santa i explicarà totes les activitats que es realitzaran, a la ciutat, per commemorar aquesta data.

dimarts, 5 d’octubre del 2010

Valoració de la Fira i Festes 2010

Escasses hores després de la finalització de la Fira i Festes del V Centenari i dels 700 anys d’història de la Fira, el director del departament de Polítiques Culturals, Antoni Durà, ha valorat la festa com a “molt satisfactòria” i “la més participativa de tota la història”, destacant també la dedicació “total” als Borja.

I és que, segons les primeres xifres dels organitzadors, avalades a més per la Policia Local, indiquen en fins a 50.000 persones transitaven pel Centre Històric en els moments de més afluència de gent durant aquests dies. Una xifra que ha “colapsat” els diferents espais de la Fira, tal i com ha dit Durà.

El mateix Durà ha felicitat a tots els responsables d’aquest èxit i a la gent que ho ha fet possible i ha declarat que “ni els mals auguris d’alguns polítics i mitjans de comunicació han impedit que la Fira i Festes del V Centenari haja estat magnífica”. Un èxit que, segons ha explicat, obligarà a replantejar l’organització dels events en futures edicions.

De tota la programació d’activitats i els espais oferts per Gandia durant les seues festes, Durà ha destacat l’èxit del nou Bebè Espai, on els pares han pogut procurar als seus bebès els cuidats necessaris amb la col•laboració del personal de la Farmàcia del Passeig. Un espai que ha rebut moltes felicitacions i que serà imitat per altres municipis a les seues festes.

Pel que fa a l’assistència a actes, Durà ha assenyalat que la totalitat d’espectacles oferts, malgrat les crítiques prèvies que havien reut, han aconseguit omplir. Així, les dues funcions d’Eva Yerbabuena y la copla al Serrano, van vendre tot el paper. Els concerts del Parc de la Festa aconseguiren moments àlgids d’entre 12.000 i 14.000 persones, mentre que el correfocs d’Els Comediants va ser seguit per unes 25.000 persones.

També van aconseguir omplir la capacitat les actuacions de la plaça Major de l’Ajuntament, on “els tècnics no tenien temps de posar les cadires perquè la gent mateix les agafava abans d’hora”, ha explicat Durà. I l’exposició Vivim Gandia, que mostra les actuacions que ha fet la ciutat els darrers mesos, ha rebut un total d’11.500 visitants.

Però no només els espais de la Fira han vist passar la festa amb èxit. El Museu Arqueològic de Gandia ha rebut el doble de visites que l’any passat, prop de 300, mentre que l’exposició Esplendor, que mostra les pintures de la Galeria Daurada del Palau, “serà una de les més visitades de l’any”, ha assegurat Durà.

El màxim responsable del V Centenari ha destacat, per acabar, que la ciutat “ha estat plena fins a última hora d’ahir diumenge, quan habitualment acostumava a baixar l’afluència de gent pels carrers”, i ha assenyalat com a possible factor de l’èxit de la Fira entre els gandians i els de fora “els serveis que s’han prestat i que han fet més fàcil i còmode poder vindre a Gandia”, fent referència especial a la plaça del Mosset i al Bebè Espai.

Pel que fa a la presència dels Borja a la Fira, Durà ha destacat la massiva assistència de gent a l’acte cívic, així com l’emotivitat de l’homenatge a Francesc de Borja en el seu dia gran amb l’estrena del Ball de la Bandera i amb la desfilada dels pobles borgians, on els municipis relacionats amb la família valenciana van aportar les seues tradicions per recordar Sant Francesc de Borja.

De cara a futures edicions, Durà ha assenyalat dos aspectes en què Gandia ha de millorar. Un d’ells és el fet de replantejar els espais i l’organització, doncs comencen a desbordar-se amb la gran quantitat de visitants. Per altra banda, està la creació d’un espai Off, on artistes de tot arreu puguen portar a terme els seus espectacles fora de la programació oficial i poder demanar la voluntat al públic, per tal que aquestes propostes no es barregen amb les que oferta la programació oficial.