dimecres, 30 de desembre de 2009

Demà festa al Prado i el dia 1 concert de Llorenç Barber Arriba 2010 i comencen, de ple, els actes del V Centenari del Naixement de Francesc de Borja. Gandia enceta un any carregat d’activitats culturals de tots els estils que retran homenatge al patró de la ciutat. I el primer dels actes de l’any serà el mateix dia 1, amb un concert poc convencional i sorprenent a càrrec del músic Llorenç Barber. La passarel•la del parc Ausiàs March serà un dels epicentres d’un concert que utilitzarà una superfície d’al voltant de 500 metres quadrats.

Des de les 18 hores, més de 200 músics ambientaran la zona del riu Serpis amb un concert “que oferirà, sens dubte, la visió més avantguardista del Centenari”. Músics de la Banda del Grau de Gandia, de La Font, de l’Alqueria i altres municipis saforencs i valencians, participaran al concert de Barber.

Per la seua part, Barber ha volgut fer arribar unes breus instruccions per tal de poder gaudir, de forma idònia, d’un concert tan emocionant com excèntric, del que, fins i tot, ha assegurat que “és un treball del que no sabem quin serà el resultat”. Barber ha explicat que els espectadors no es trobaran amb un model de concert com el que estan habituats, i ha preparat a la seua pròxima audiència per tal que entenguen millor aquesta “aposta per la música de carrer, plurifocal i d’un cert risc”.

Algunes de les premisses aportades pel músic són, per exemple, que els espectadors no es mantinguen estàtics, donat que el concert avançarà dividit en un total de 50 punts o nius musicals, amb funcions, sons i instruments totalment diferents.

Els 200 músics estaran repartits pel parc, la passarel•la, el riu, els campanars de Sant Josep i la Col•legiata i, fins i tot, a les terrasses d’alguns edificis que donen al riu.

També ha comentat Barber que la seua obra no només estarà ambientada per música, també hi haurà silencis abundants i sons que semblaran sorolls. Els 200 músics es divideixen en 50 grups i cada grup es dirigeix a ell mateix a partir d’unes partitures marcades per Barber, que assumeix el risc d’una aposta per la música enigmàtica, amagada, d’incògnita i sense assajos in situ.

El campaner ha comentat el motiu de triar una zona tan poc habitual per a concerts d’aquest tipus. Segons ha explicat, es va enamorar de l’estampa de Gandia que es pot observar des del parc i la passarel•la. A més, ubica un concert experimental, de forma conscient, a un punt que antigament va ser la part més apartada de la ciutat, un lloc per tirar deixalles, i que ara, amb les obres del parc del Tirant i les de la ribera del Serpis, el convertiran en un dels eixos més importants de la ciutat.

En aquest parany, Barber realitzarà un concert de música que ell mateix ha qualificat com “rara” o “novedosa”, on la gent no seurà a una cadira, sino que caminarà i anirà elegint els sons que prefereix escoltar en cada moment. Un concert on s’allunya de l’orquestra i se la juga a un punt de Gandia on, com probablement els seus sons i els seus músics, es trobarà la renaixença i la redignificació.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada