dijous, 7 de gener del 2010

Jordi Savall posa la banda sonora del V Centenari



Gandia ja viu submergida de manera oficial en l’Any Borja del V Centenari del Naixement del seu patró, Francesc de Borja. I aquest començament d’any no podia ser més trepidant, amb el concert, titulat La música en el temps de Sant Francesc de Borja, que va tindre lloc a la Seu el dia 4 i 6 de gener.

Aquesta creació musical de Savall, creada especialment per a Gandia, va ser un dels primers actes oficials del Centenari que es va anunciar a Gandia, per la importància de la peça i del seu compositor, un musicòleg i director d’orquestra de reconegut prestigi mundial. Les peces composades pel català conformen una mena de banda sonora del V Centenari, i seran representades, durant aquest any, a Barcelona i a Roma, dos punts on també es realitzen actes dedicats a Francesc de Borja.

El motiu de que Gandia encomanara aquesta tasca a Savall era, fonamentalment, per comptar amb un dels màxims especialistes actuals en música del Renaixement, l’època de Francesc de Borja. Així, a 2007, Gandia signà un conveni amb Savall per tal que recuperara la música que s’escoltava a l’època del seu patró a partir d’algunes partitures musicals que es van trobar. Ara, dos anys després, Savall presentà el resultat del seu treball amb aquest concert, i ho va fer acompanyat per la Capella Reial de Catalunya i pel grup Hespérion XXI, creats per ell mateix. Més avant, aquest treball estarà a l’abast de tots amb l’edició d’un llibre-CD i un reportatge documental.

Per a aquesta ocasió tan especial, Savall, a més de composar aquestes peces musicals sobre l’època dels Borja, està realitzant un documental sobre la seua forma de treballar, seguint pas a pas el seu treball d’investigació musical i de composició de peces semblants a les de l’època Renaixentista amb tot el rigor històric.

El concert fou espectacular, amb un so que et feia transportar a una altra època. Jordi Savall no va decebre ningú.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada