dilluns, 25 de gener del 2010

Gandia viatja als orígens del seu ducat


L’Ajuntament de Gandia i Pluja Teatre van preparar un viatge per la història dels orígens del ducat de Gandia amb un espectacle teatral de carrer anomenat Cavalcada dels clàssics. La ciutat es va paralitzar per conèixer, de més a prop que mai, als personatges que van fer de la ciutat un dels principals focus a l’època renaixentista.
La Cavalcada dels Clàssics parla de la història del ducat de Gandia des de la seua creació al 1399 en la figura d’Alfons d’Aragó, anomenat el Vell, fins a la compra del ducat pel cardenal Roderic de Borja, qui més tard arribaria a ser un dels membres més poderosos de la família Borja, el Papa Alexandre VI. Aquesta història la divideix Pluja en dues parts a la cavalcada, una primera que parla de l’arribada a Gandia de les tropes i la cort del duc Alfons el Vell tornant d’una guerra a Castella, i una segona que se centra en una desfilada pels carrers de Roma de les tropes i la cort pontifícies per a que el poble veja l’esplendor de la Coronació dels Papes.
La gent de la ciutat va eixir al carrer per gaudir d'aquest espectacle tan original, on els actors interactuaven amb el públic, declamant poemes, cantant els gojos dels papes Borja, amb joglars explicant la vida dels personatges etc.
A més dels jocs de so i il•luminació, de unes carrosses imponents, la cavalcada va utilitzar el recurs audiovisual amb un producte en forma de petit documental que explicava i resumia la vida de Francesc de Borja, personatge central de la història i motiu pel que se celebra aquesta efemèride.
La propera representació de la Cavalcada dels clàssics serà el dia 18 de juliol a la platja de Gandia, per tal de donar a conéixer la nostra història a tots els turistes.

divendres, 22 de gener del 2010

Cal visitar l'Espai de les Emocions al Palau Ducal



La visita a l'Espai de les Emocions, amb l'exposició ‘Gandia i els nostres clàssics' s'estructura en tres espais temàtics.
En el primer, El Viatge…,  es projecta un espectacular audiovisual en alta definició i so envoltant. De la mà del cavaller Ausiàs March, penetrarem en la ciutat per la porta del Tossal, visitarem part del Palau Ducal d'Alfons el Vell, i la casa dels March a Gandia (hui desapareguda). Coneixerem les millores aportades a la vila durant l'època d'Alfons el Vell i les raons del seu esplendor; la seua cort protectora de les lletres, la seua relació amb la resta de la Corona d'Aragó i la Mediterrània, el sorgiment d'homes de lletres com els March, i més tard, Joan Roís de Corella i Joanot Martorell.
En el segon tram de l'exposició hi ha l'espai ‘Caminar per la Història', on es projecten pintures i miniatures de manuscrits del segle XV, sobre un sòl interactiu de 16 m2. Caminant, o per mitjà del moviment corporal, el públic descobrirà estes belles imatges. Este és un espai per a l'acció, el descobriment i la sorpresa…
En el tercer espai, ‘Tocar l'Art', es troben unes quantes instal·lacions tàctils: un faristol de llum, que mostra més de 25 reproduccions de qualitat dels manuscrits i incunables més destacats de les lletres valencianes. Inclou documents firmats per Alfons el Vell i altres obres inèdites a Gandia, procedents de museus i biblioteques nacionals i internacionals: manuscrits medievals il·luminats de Ramon Llull, la Bíblia d'Avinyó, el Llibre d'Hores del rei Alfons el Magnànim, primeres edicions d'Ausiàs March, del Tirant lo Blanc o de Roís de Corella… El faristol de llum, per la seua bellesa i per la seua qualitat, és un element molt atractiu, tant per al públic general com per als erudits i estudiosos dels clàssics.
Les altres dues instal·lacions de l'espai ‘Tocar l'Art' ens presenten imatges de pintures i il·lustracions miniades del s. XV. En tocar les pantalles dels quadres, les pintures cobren vida i apareixen animades davant l'espectador. En aquest tercer espai, es poden conéixer breument els fets més destacats de Gandia i els nostres Clàssics, i del viatge de Tirant.  
És una experiència que cal gaudir...be en solitari o en família.

dilluns, 18 de gener del 2010

Beniopa i el porrat dels Borja



Amb l’entrada al nou any, al mes de gener, arriba el moment de celebrar els porrats en honor a diferents sants. I el que ha encetat la programació a Gandia és, com cada any, el de Beniopa, dedicat a Sant Antoni, patró dels animals. I enguany, el districte gandià se sumà als actes especials de la celebració del V Centenari del Naixement de Francesc de Borja preparant una ambientació especial que simulà l’època renaixentista en que visqué el patró de Gandia.


Una de les novetats més importants, fou la recuperació de l’espai de la presó, on s’ubicà una exposició d’armes i armadures. Altres dos espais importants del porrat foren el mercat renaixentista, ambientat amb motius borgians,on es podia escoltar als venedors dient "sabates estil Lucrècia" i les paradetes del porrat a la vora del Barranc, on van participar fins a nou associacions diferents.

Altres de les activitats destacades foren la tradicional cremà de la foguera, que va tindre lloc el dissabte a la nit, o la benedicció dels animals en honor a Sant Antoni, que se celebrà el diumenge al matí.

dijous, 14 de gener del 2010

Inauguració demà a la Coll Alas de l'exposició de Santiago Mollà sobre els Borja



La Sala Municipal d’Exposicions Coll Alas enceta el 2010 amb una nova exposició dedicada al V Centenari del Naixement de Francesc de Borja. En aquesta ocasió, l’artista de Crevillent Santiago Mollà, presentarà la seua visió personal sobre la família Borja al seu treball Els Borja: cartes de família. L’exposició, que s’inaugura demà divendres, 15 de gener, a les 20 hores, romandrà oberta fins al proper diumenge 21 de febrer. L’horari de visites és de dimarts a divendres de 17 a 20.30 hores, els dissabtes d’11.30 a 13.30 i de 17 a 20.30 hores i els diumenges de 18 a 20 hores.

L’artista Santiago Mollà ens mostra les cartes dels Borja, a través de les quals reflexiona sobre el món interior de què són reflex. L’origen d’aquesta exposició està en una altra, Els Borja, cartes i territoris, realitzada al Palau Ducal, i que ara s’ha revisat i ampliat. Bàsicament, es tracta d’una visió personal sobre els personatges més coneguts dels Borja, a través del recurs plàstic que Santiago Mollà denomina cartes.

Aquestes cartes de Mollà són cal•ligrafies basades en la repetició exagerada de punts i la utilització de colors i formes planes de significat i contingut. Pintures, escultures i fotografies per a plasmar elements extrets de la història i de la llegenda d’aquests personatges extrems, on l’espai terrenal i l’espiritual es confonen.


dijous, 7 de gener del 2010

La família Borja rep als reis mags




Arriba la nit més màgica per als xiquets i xiquetes de Gandia. La ciutat va rebre la visita de ses Majestats els Reis Mags d’Orient, que van arribar des de les seues exòtiques terres per portar els regals que, durant un any, han esperat tots. I enguany, la gran novetat a Gandia fou la participació de la família Borja, que foren els amfitrions de la festa i els encarregats de rebre els tres Reis.

Tota la comitiva dels reis va passejar per la ciutat acompanyada pels personatges de la família Borja. A més, com és costum, els tres Reis d’Orient van fer el recorregut a les seues carrosses, que, en la línia d’anys anteriors, mostraren un poc del país de cadascun dels tres. Melcior anava acompanyat per la seua biblioteca, Gaspar ho va fer dintre d’una part del jardí del seu Palau i, per últim, Baltasar va mostrar una part de l’oasi on acostuma a descansar amb el seu sèquit.

Enguany, la cavalcada dels Reis Mags va ser molt especial, donat que es tractava de l’Any Borja. És per això que en aquesta ocasió, més de 400 persones i 15 associacions de la ciutat, van participar en una desfilada plena de sorpreses i dolços.

Jordi Savall posa la banda sonora del V Centenari



Gandia ja viu submergida de manera oficial en l’Any Borja del V Centenari del Naixement del seu patró, Francesc de Borja. I aquest començament d’any no podia ser més trepidant, amb el concert, titulat La música en el temps de Sant Francesc de Borja, que va tindre lloc a la Seu el dia 4 i 6 de gener.

Aquesta creació musical de Savall, creada especialment per a Gandia, va ser un dels primers actes oficials del Centenari que es va anunciar a Gandia, per la importància de la peça i del seu compositor, un musicòleg i director d’orquestra de reconegut prestigi mundial. Les peces composades pel català conformen una mena de banda sonora del V Centenari, i seran representades, durant aquest any, a Barcelona i a Roma, dos punts on també es realitzen actes dedicats a Francesc de Borja.

El motiu de que Gandia encomanara aquesta tasca a Savall era, fonamentalment, per comptar amb un dels màxims especialistes actuals en música del Renaixement, l’època de Francesc de Borja. Així, a 2007, Gandia signà un conveni amb Savall per tal que recuperara la música que s’escoltava a l’època del seu patró a partir d’algunes partitures musicals que es van trobar. Ara, dos anys després, Savall presentà el resultat del seu treball amb aquest concert, i ho va fer acompanyat per la Capella Reial de Catalunya i pel grup Hespérion XXI, creats per ell mateix. Més avant, aquest treball estarà a l’abast de tots amb l’edició d’un llibre-CD i un reportatge documental.

Per a aquesta ocasió tan especial, Savall, a més de composar aquestes peces musicals sobre l’època dels Borja, està realitzant un documental sobre la seua forma de treballar, seguint pas a pas el seu treball d’investigació musical i de composició de peces semblants a les de l’època Renaixentista amb tot el rigor històric.

El concert fou espectacular, amb un so que et feia transportar a una altra època. Jordi Savall no va decebre ningú.

dissabte, 2 de gener del 2010

Bon 2010 any Borja i gràcies a tots


Finalment, Gandia ha donat l'entrada a l'any Borja. Aquest any serà inoblidable per a la ciutat que gaudirà del seu màxim esplendor cultural.Serà un any ple de sorpreses, de cultura, d'història...un any per descobrir el passat i el futur de la ciutat.
Al Prado vam donar la benvinguda com cal.Vam ser molts els que vam acomiadar l'any 2009 a la plaça i tots vam disfrutar de la nit malgrat el temps. El vent no va bufar prou fort com per emportar-se a tota la gentada que es va reunir. Vam viure una nit màgica  plena de sorpreses i focs d'artifici espectaculars, que van il·luminar tota la plaça.
Gràcies  a tots per vindre, sense volsaltres no haguera estat possible.
Feliç any 2010!!!