divendres, 19 de febrer del 2010

Exposició La ciutat de Gandia i la memòria de Francesc de Borja

 
L’Arxiu Històric de Gandia, pertanyent a l’organisme de l’Institut Municipal d’Arxius i Biblioteques (IMAB), presenta una exposició sobre la figura de Francesc de Borja i tot el que sobre ell s’ha tractat, una aportació interessant dintre de la programació del V Centenari del Naixement de Francesc de Borja. La ciutat de Gandia i la memòria de Francesc de Borja recull documents de tot tipus, un audiovisual i un cançoner amb peces atribuïdes al IV Duc. La mostra s’inaugurà ahir dijous, 18 de febrer, a les 20 hores en el claustre de la Biblioteca Central de Gandia.

L’exposició, a través de la documentació de l’Arxiu Històric de Gandia, pretén mostrar el procés permanent de relacions, recordatoris, celebracions, consensos i qüestionaments que ha concitat la figura de Francesc de Borja i Aragó. L’exposició es divideix en quatre parts. La primera presenta documentació original en pergamí i manuals de consell en els quals s’enregistren els acords més importants pel que fa a la relació entre el duc i la ciutat.

La segona part té un contingut més gràfic, amb les diferents representacions que ha tingut el patró de Gandia al llarg del temps. Sobretot, amb els motius de les Fires de Gandia. La tercera i quarta part són les audiovisuals. La tercera conté un audiovisual sobre Francesc de Borja als arxius de Barcelona, València, Toledo i Gandia, un treball de Gandia TV que es va presentar a la ciutat el passat 12 de gener. La darrera part, dedicada a l’oïda, presenta un cançoner de Gandia, amb peces musicals atribuïdes a Francesc de Borja.

Tot aquest contingut es presentarà en una exposició que ocuparà el claustre del vell Convent de Sant Roc, l’escala de l’antic jutjat i el vestíbul d’accés a l’Arxiu Històric. Algunes de les peces més interessants que es podran veure són: hagiografies i obres del sant en diversos idiomes publicades entre els segles XVI i XX; una col•lecció d’impresos del duc amb novenaris, oracions i altres iconografies religioses;  una selecció bibliogràfica d’estudis sobre la vida del Sant i algunes pintures i gravats que representen al IV Duc de Gandia. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada